BLOEMKOOLPIZZA
by CFH Member Deborah Leysner
CFH Member / voedingsdeskundige / fysiotherapeute Debby, postte afgelopen week op FB een smaakvolle foto van een zelfgemaakte bloemkoolpizza. Dat zag er zo goed uit dat we daar natuurlijk meer over willen weten en daarom deelt onze Deb deze week haar recept in de CFH Foodcorner.
Oké, nu denk je misschien: “Bloemkool en Pizza..?! Geen match, wie verzint dit?” Geen idee, maar mijn speurtocht naar graanvrije gerechten en de voorliefde voor Pizza heeft me op deze uitvoering gebracht. Noem het Paleo, low-carb, glutenvrij of wat er op het moment in de de media de aandacht krijgt, de ballotagecommissie (lees: mijn zoon en dinnetje) en ik zijn er helemaal weg van en vinden het een super vervanging voor de traditionele tarwedeeg bodem. Mocht je een lactoseintolerantie hebben, geen paniek, zelfs daar heb ik een optie voor 😉 Het recept is genoeg voor ongeveer 4 pizzabodems
Benodigdheden
- Keukenmachine
- Grote mengkan
- Bakpapier
- Spatel
- Kleine kom (bijvoorbeeld een vlakom)
Ingrediënten
- 1 kleine bloemkool
- 2 teentjes knoflook
- 2 eieren
- 1 bol mozzarella ongeveer 125 gram (mochten jouw darmen zich hier totaaaal niet in vinden kan je deze vervangen door 2 eetlepels gezeefde kokosmeel en 1 extra ei).
- 1 eetlepel Italiaanse kruidenmix
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden.
-
Snijdt de bloemkool klein en doe de roosjes in de keukenmachine. Maal ze fijn maar let op dat je het niet tot pap maalt. (Ik hou zelf qua structuur zoiets als rijst aan). Verwijder de bloemkool en doe dit in de grote mengbak.
-
Doe de eieren, knoflook, mozzarella (of het alternatief) en de kruiden in de keukenmachine en maal het tot een papje.
-
Voeg het papje bij de bloemkool en meng het tot een deeg.
-
Plaats het bakpapier op de bakplaat, vul de kleine kom met het deeg en kiep deze op het papier. Met de spatel (of de achterkant van een lepel) druk je het deeg plat tot het ongeveer 1 cm dik is.
-
Plaatst 30 minuten in het midden van oven. En ga ondertussen verder met de voorbereidingen voor de topping.
-
Haal de bodems na 30 minuten uit de oven, beleg ze, zet de oven op grillstand en plaats de pizza’s nog 10 minuten onder de grill.
Voor de mensen die graag willen weten wat de macro’s per bodem zijn:
- kCal: 170
- Vet: 10.84 gram waarvan verzadigd vet: 0.93 gram
- Koolhydraten: 10.25 gram waarvan vezels: 4.8 gram
- Eiwit: 10.25 gram
Eetsmakelijk!
P.S. Mocht je je avontuurlijk voelen; als je de Italiaans kruiden vervangt door Garam Masala, (dit is een kerriemix die je bij iedere toko kan krijgen), heb je een prima vervanging voor een naanbroodje!
Greetz! Deb